Dolar 27,4147
Euro 29,0231
Altın 1.634,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Az Bulutlu

Trabzon Hurması Nerelerde Yetişir? İklim İstekleri

Trabzon Hurması Nerelerde Yetişir? İklim İstekleri

Trabzon hurmaları subtropik iklim meyve türü olmasına karşın, kışın yaprağını dökerek dinlenmeye girdikleri için -12 C hatta bazı çeşitlerinin -18 C’ ye kadar olan düşük sıcaklıklara dayanabilmeleri, ılıman iklim kuşağında da yetiştiriciliğinin yapılmasını mümkün kılmaktadır. Trabzon Hurması nerelerde yetişir. Bu nedenle, ülkemizin hem deniz kenarlarındaki illerinde hem de iç bölgelerde yer alan illerinde trabzonhurması yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Soğuklara dayanım, çeşitlere, soğukların olduğu dönemde ağaçların suda erir kuru madde yoğunluklarına ve o dönemdeki fizyolojilerine bağlı olarak değişmektedir. Ülkemizde en erken tomurcuk gelişimleri (Akdeniz bölgesi sahil kuşağında) mart ayının ilk yarısında başlamakta çiçeklenme ise nisan ayı sonlarında olmaktadır. Çiçeklenme, Karadeniz bölgesinde mayıs ayının ikinci yarısında sonra başlamaktadır. Görüldüğü gibi trabzon hurmalarında çiçeklenmenin geç olması, ilkbahar geç donlarından çiçeklerin zarar görme riskini büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.

Trabzon Hurması Nerelerde Yetişir – Hangi Bölgelerde Yetişir?

7.2 C nin altındaki süre olarak soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre 200-400 saat arasında değişmektedir.

Meyve tutumundan hasada kadar geçen süre çeşitlere göre değişmekle birlikte 140 – 160 gündür. Meyve eti buruk olmayan ve sertken tüketilebilen çeşitlerde bu süre, meyve eti buruk olan çeşitlere kıyasla daha uzundur. Diğer bir ifadeyle, meyve eti buruk olmayan çeşitlerin sıcaklık toplamı ihtiyaçları daha yüksektir.

Sıcak bölgelerde dengeli bir taç gelişimi oluşturulmadığında meyve kabuklarında güneş yanıklıkları meydana gelmekte ve bu durum kaliteyi düşürmektedir.

Trabzon Hurması İç Anadolu’da Yetişir mi?

Hava oransal neminin düşük olması kaliteyi olumsuz etkilediğinden, en kaliteli meyveler hava oransal neminin yüksek olduğu alanlardan (deniz etkisinin hakim olduğu sahil kuşaklardan) alınabilmektedir. Bu nedenle hava oransal neminin düşük olan yerlerde sulamanın, aksatılmadan yapılması daha büyük önem kazanmaktadır.

Trabzon hurmalarında dallar gevrek yapıda olduğundan kuvvetli rüzgarlar dal kırılmalarına neden olabilmektedir. Kuvvetli rüzgarlar, aynı zamanda meyve ve yapraklara da zarar verebilmektedir. Özellikle hasat öncesinde ki rüzgarlar, meyvelerin dallara veya birbirlerine çarparak yaralanmasına ve meyve dökümlerine neden olabilmektedir. Kuvvetli rüzgarların olduğu alanlarda rüzgar kıranların kurulması önem kazanmaktadır.

Trabzon hurmaları için en uygun topraklar orta ağır bünyeli, organik maddelerce zengin, nötr pH’ lı, derin ve drenaj sorunu olmayan topraklardır. Bununla birlikte, farklı toprak tiplerinde de yetiştirilebilmektedir.

Ülkemizde anaç olarak kullanılan Diospyros kaki ve Diospyros lotus’ un drenaj problemi olan yerlerde sorunlu olması nedeniyle, bahçe tesis etmeden önce yüzey ve toprak altı drenajının mutlaka yapılması gerekmektedir.

Prof. Dr. Muharrem ÖZCAN – Subtropik Meyveler

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.