Durgun Su Kültüründe Topraksız Tarım

Topraksız Tarım açık bir tanımla, bitki üretiminin durgun su veya akan su besin çözeltisinde, besin sisinde (aeroponik) veya besin çözeltisi ile beslenmiş katı ortamlarda (substrat) yapılması yöntemidir. Bu bakımdan bakıldığında topraksız tarım, su kültürü (hidroponik) ve ortam kültürü (substrat kültürü – katı ortam) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Su kültüründe bitkiler besin çözeltisi içinde yetiştirilirken; ortam kültüründe bitki kökleri organik (kokopit, ağaç kabuğu, zeolit, talaş, saman, vermikülit), inorganik veya sentetik (Taş yünü) ortamlar içindedir. Her iki yetiştirme tekniğinde de bitkilerin besin maddesi ve su gereksinimleri, gelişmeleri için gerekli tüm elementleri içeren besin çözeltileri kullanılarak karşılanmaktadır.
Avantajları Nedir?
İklim değişikliğinin etkileri, kötü arazi koşulları, kuraklık ve toprak verimliliğinde azalma gibi sorunlardan dolayı farklı üretim metotları önem kazanmıştır. Durgun su kültürü sisteminde bitkiler, kökleri suda olacak şekilde su yüzeyinde strafor veya benzeri malzemeler yardımıyla su yüzeyinde yüzdürülmektedir. Durgun suda topraksız tarım tekniği bitki yetiştirme amacıyla tercih edilen en eski, uygulaması en basit ve marul gibi yapraklı sebzelerin yetiştiriciliğinde dünyada kullanılan en yaygın topraksız tarım tekniğiği olarak bilinmektedir.
Evde Durgun Su Kültüründe Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Evde Durgun su kültüründe bitki yetiştirmek için sistem kurmak isteyen arkadaşlara yol göstermesi açısından elimden geldiğince sırasıyla açıklamaya çalıştım, umarım faydalı olur..
Kullanılan Malzemeler:
- 26 cm. çapında 1 adet plastik saksı
- 30 cm. çapında yine plastikten 1 adet saksı altlığı
- 400 cc.’lik 1 adet plastik bardak
- Yetiştirme ortamı. Ben hydroton kullandım ama perlit, kokopit, pomza taşı vs gibi bitki köklerinin tutunabileceği herhangi bir ortam olabilir. Bu malzemeyi sadece bitkiyi yerleştirdiğimiz su içerisinde yüzecek olan plastik saksıların içinde kullanacağız.
- Havya
- 1 adet akvaryum motoru (Çin malı, basit bir motor olabilir amacımız suya oksijen desteği sağlamak)
- 1 adet hava taşı ve yaklaşık 60 cm. Hava taşını motora bağlamak için gerekli uzunlukta akvaryum hortumu.