Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 2 °C
Az Bulutlu

Durgun Su Kültüründe Topraksız Tarım

Durgun Su Kültüründe Topraksız Tarım

Topraksız Tarım açık bir tanımla, bitki üretiminin durgun su veya akan su besin çözeltisinde, besin sisinde (aeroponik) veya besin çözeltisi ile beslenmiş katı ortamlarda (substrat) yapılması yöntemidir. Bu bakımdan bakıldığında topraksız tarım, su kültürü (hidroponik) ve ortam kültürü (substrat kültürü – katı ortam) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Su kültüründe bitkiler besin çözeltisi içinde yetiştirilirken; ortam kültüründe bitki kökleri organik (kokopit, ağaç kabuğu, zeolit, talaş, saman, vermikülit), inorganik veya sentetik (Taş yünü) ortamlar içindedir. Her iki yetiştirme tekniğinde de bitkilerin besin maddesi ve su gereksinimleri, gelişmeleri için gerekli tüm elementleri içeren besin çözeltileri kullanılarak karşılanmaktadır.

Avantajları Nedir?

İklim değişikliğinin etkileri, kötü arazi koşulları, kuraklık ve toprak verimliliğinde azalma gibi sorunlardan dolayı farklı üretim metotları önem kazanmıştır. Durgun su kültürü sisteminde bitkiler, kökleri suda olacak şekilde su yüzeyinde strafor veya benzeri malzemeler yardımıyla su yüzeyinde yüzdürülmektedir. Durgun suda topraksız tarım tekniği bitki yetiştirme amacıyla tercih edilen en eski, uygulaması en basit ve marul gibi yapraklı sebzelerin yetiştiriciliğinde dünyada kullanılan en yaygın topraksız tarım tekniğiği olarak bilinmektedir.

Evde Durgun Su Kültüründe Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Evde Durgun su kültüründe bitki yetiştirmek için sistem kurmak isteyen arkadaşlara yol göstermesi açısından elimden geldiğince sırasıyla açıklamaya çalıştım, umarım faydalı olur..

Kullanılan Malzemeler:

  • 26 cm. çapında 1 adet plastik saksı
  • 30 cm. çapında yine plastikten 1 adet saksı altlığı
  • 400 cc.’lik 1 adet plastik bardak
  • Yetiştirme ortamı. Ben hydroton kullandım ama perlit, kokopit, pomza taşı vs gibi bitki köklerinin tutunabileceği herhangi bir ortam olabilir. Bu malzemeyi sadece bitkiyi yerleştirdiğimiz su içerisinde yüzecek olan plastik saksıların içinde kullanacağız.
  • Havya
  • 1 adet akvaryum motoru (Çin malı, basit bir motor olabilir amacımız suya oksijen desteği sağlamak)
  • 1 adet hava taşı ve yaklaşık 60 cm. Hava taşını motora bağlamak için gerekli uzunlukta akvaryum hortumu.

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.