Trabzon Hurması Nasıl Değerlendirilir? Cennet Hurması
Trabzon hurması nasıl değerlendirilir? A ve E vitaminleri ile karbonhidratlar başta olmak üzere besin öğelerince zengin bir meyve türüdür. Vitamin ve mineral madde içerikleri yanında, düşük kalorili olması sağlıklı yaşam için tüketiminin önemini arttırmaktadır. Kültür çeşidi olmayan tiplerin besin değerinin, kültür çeşitlerine göre daha yüksek olduğu belirtilmektedir.
Trabzon hurmaları taze ve kurutularak tüketildiği gibi, gıda sanayinin çeşitli alanlarında (tatlı, dondurma, marmelat krema kek, püre vb) kullanılabilmektedir.
Taze tüketimde, buruk olmayan çeşitler sertken yenilebilmekte, buruk olan çeşitler ise yeme olgunluğuna getirilip buruklukları giderildikten (yumuşatıldıktan) sonra yenilebilmekte veya değişik şekillerde tüketilebilmektedir.
Meyvelerin kurutularak tüketiminde dilimlere ayrılan meyveler iplere geçirilerek güneş ışığı altında veya kurutma dolaplarında kurutulabilmektedir. Kuru meyveler ambalajlı olarak satılmakta ve çerez olarak tüketilmektedir.
Trabzon hurması, dondurularak pazarlanmanın yanında kek, sos, muhallebi ve dondurma gibi gıda alanlarında da kullanılmaktadır. Farklı tüketimler için şişelenerek tüketiciye ulaşmaktadır. Bu değerlendirme şekilleri ülkemizde pek fazla bilinmemektedir.
Trabzon Hurmasının Faydaları
Trabzon hurmaları, kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde. Aynı zamanda yüksek tanen içeriğiyle bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde, ishali önlemede, iştah açmada, mide gastridini önlemede. Bağırsak iltihabını iyileştirmede, kansızlık ve vitamin eksikliğinin giderilmesinde olumlu etkilere sahip olduğu bildirilmektedir. Meyve eti içinde damarlar şeklinde lifler bulunmaktadır.
Diyet lifi olarak adlandırılan bu lifler, sindirilememesine karşın sindirim sisteminin rahat çalışmasında önemli görevler üstlenmektedir. Sağlıklı yaşam için günde en az 30g diyet lifi alınması önerilmektedir.
Trabzon hurmaları, antioksidanlarca zengin olup, bu nedenle günümüzde yaygın olan kanser hastalıklarından korunmada önemli bir besin konumundadır.
A, C ve E vitaminleriyle, selenyum ve manganez minerallerince zengin olan meyve-sebze türlerinin antioksidanlarca da zengin besinler olduğu belirtilmektedir.