Topraksız Tarım Marul Yetiştiriciliği
topraksız tarım marul
Topraksız Tarım Marul yetiştiriciliği (Lactuca sativa L.), daha sağlıklı gıda olarak bilinmesi nedeniyle taze veya salata karışımlarında tüketilen önemli bir yapraklı sebzedir.
Besin miktarı ve kullanılan besin çözeltisi marulun kalitesi ve verimliliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, ürünün kalitesinin belirlenmesinde besinlerin dengeli uygulanması çok önemlidir. Marul bitkisi diğer bitkilere göre nispeten az miktarda besine ihtiyaç duyarlar ve daha düşük EC değerlerinde yetiştirilebilirler.
Topraksız Tarım Marul Yetiştiriciliği
Dünyada ve ülkemizde marul hidroponik sistemde yetiştiriciliği ağırlıklı olarak yapılan bitkilerden birisidir. Besin ihtiyacı az olması ve tüketimi fazla olan bu bitkinin üretim kolaylığı da hidroponik sistemde seçilme sebebidir. Hidroponik bitkilerde, emilim köklerin yakınındaki çözelti içindeki besinlerin konsantrasyonu ile orantılıdır; tuzluluk, oksijen, sıcaklık, pH ve besin çözeltisinin iletkenliği, ışık şiddeti, fotoperiyod ve hava nemi gibi çevresel faktörlerden çok etkilenmekte. Makro ve mikro besinlerin her biri, bitki içinde en az bir fonksiyona sahiptir ve fazlalığı veya eksikliği, karakteristik eksiklik veya toksisiteye yol açar.
Hidroponik sistemde marulun yaşam döngüsü döngüsü, geleneksel olarak yetiştirilen marul ile karşılaştırıldığında çok kısadır; yetiştiriciler 35 ile 40 günlük üretimden sonra hasat edebilirler. Sera üretiminde, optimum marul seviyesini sağlamak için sıcaklık yıl boyunca kontrol edilebilir. Bu aynı zamanda, yetiştiricilerin talepleri yüksek olduğunda marullarını sürekli tedarik edebileceği anlamına gelir.
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Faydalı bir blog
Adana gibi bir bölgede topraksız marul yetiştirmeyi düşünüyoruz. Kafamıza takılan konu şu ? Baktığımızda topraklı yetiştiricilikde MARUL için ideal sıcaklık 16~18 derece yani o bölgede Kasım, Aralık ayları sadece ideal aylar, peki o bölgede yazın sıcaklık 40,45 derecelere kadar çıktığından dolayı, Topraklı ve topraksız üretimde sıcaklık yine aynımıdır, yoksa topraksız tarımda bu sıcaklıklarda da yani yazında üretime devam etmek mümkünmüdür? -Teşekkürker.
bitki sıcaklık istekleri değişmez, ancak soğutma sistemiyle veya yaylalarda bu üretim metodunu deneyebilirsiniz
Kapalı alanda dikey sistemde topraksız marul yetiştiriciliği yapmak için küçük bir prototip kurdum. Tohumlar fideye dönüştükten sonraki 3. haftadan sonra göbek yapmak yerine birbirlerinden ayrık bir şekilde uzamaya ve kök gelişimini durdurmaya başladı bunun sebebi ne olabilir?