Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27 °C
Hafif Yağmurlu

Saksılar İçin Kokopit Karışımı Nasıl Yapılır?

Saksılar İçin Kokopit Karışımı Nasıl Yapılır?

Hindistan cevizi torfu olarak ta bilinen cocopeat (kokopit), Farklı yetiştiricilik alanlarında farklı şekillerde kullanılmaktadır. Tek başına kullanılabilmekle beraber torf – toprak ve diğer malzemelerle karıştırılarak da kullanılabilir. Kendi hacminin 9 katı kadar su tutabilme kapasitesine sahip olmasının yanında süzek yapısı sayesinde köklerin de oksijen almasını sağlar.

Genellikle Topraksız tarımda tercih edilen Hindistan cevizinin kabukları ve liflerinden üretilen, doğal bir substrat olan kokopit – Cocopeat doğal ph ı 5,5-6,4 arasında. Doğal Ec değeri ise 1,5 – 3 arasında piyasada bulunmaktadır.

cocopeat

Cocopeat Nerede Kullanılır?

CocoPeat – Kokopit, tohumdan köklendirme, çelikten fide üretmede kullanılmaktadır. Topraksız tarım seralarında, tohumlarda, fidelerde, çiçek ve bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde, sebzelerde, fidanlarda, balkon -bahçe peyzajlarında, mantar üretiminde tek başına veya diğer karışımlarla uygulanabilen temiz ve doğal bir yetiştirme ortamıdır. Topraksız tarımda cocopeat kullanılır. Kuru ağırlığının 9 katı suyu ve besinleri emerek bünyesinde depolar ve bitkinin ihtiyacı oldukça uzun süre bitkiyi besler, mantar ve çürümeyi önler. Gevşek yapısı sayesinde optimum köklenme ve büyüme ortamı yaratır. Sudan, gübreden, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar. Mükemmel bir drenaja sahip olan cocopeat kesekleşmez ve bulaşmaz. Uzun ömürlüdür ve en önemlisi muadil torflara göre ekonomiktir. Ekonomik Torf olarak kabul edilir. 

cocopeat

Saksılar İçin İdeal Kokopit Karışımı

Hobi amaçlı çiçek ve bitki üretiminde istenilen sonuca ulaşmak ve sağlıklı bitkiler yetiştirebilmek için bitkinin kök gelişimini sağlayabileceği uygun kök ortamının sağlanması gerekmektedir. Aşağıda süs bitkileri ve genel kullanım için kullanabileceğiniz kokopit – torf karşımını listeledik.

cocopeat
  • 1 Litre Cocopeat
  • 2 Litre Hazır Torf (Marketlerde satılan standart birki toprağı)
  • 0,5 Litre Perlit
  • 0,5 Litre Pomza taşı
  • 0.5 litre Solucan gübresi
  • İsteğe bağlı evde yaptığınız kompost ve vermikülit ekleyebilirsiniz.
cocopeat

Bu karışım ile bütün çeliklerin köklendirilmesi, tohumların çimlendirilmesi ve süs bitkilerinizin gelişimi için en uygun ortamı sağlayacaksınız.

Not: saksıda tek başına kullanılacaksa sürekli olarak sulama suyuna besin çözeltisi eklenerek gübreleme yapılmaktadır.

Ortalama 5 kg kokopit blokuna 45 litre kadar su eklenerek açılması sağlanır. Çözünme işleminden sonra 70 litre kadar bir hacime ulaşır.

kokopit nasıl kullanılır

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Gürses dedi ki:

    5 litre halinde satılan cocopitleri alıp 45 lt su ekledikten sonra ortaya çıkan 70 litre den bir litre alarak karışımı başlatıyoruz doğru mudur