Trabzon Hurması Budama Nasıl Yapılır?
Trabzon hurmalarında dikimi izleyen ilk üç yıl içinde şekil budaması yapılır. Bu amaçla trabzon hurması budama değişik doruk dallı (modifiye lider), goble, palmet ve değişik telli terbiye sistemleri uygulanabilmektedir. Bunlar içinde en fazla değişik doruk dallı ve goble şekil budamaları uygulanmaktadır.
Değişik Doruk Dallı Şekil Budaması
Değişik doruk dallı şekil oluşturmada yapılacak uygulamalar aşağıda yıllara göre sıralanmıştır.
- yılda, toprak yüzeyinden 70 cm yukarıdan fidanların tepesi kesilir. İlkbaharda süren sürgünler arasından gövde üzerine 45-60 ’ lik açılarla dengeli dağılmış 3-5 dal, anadalları oluşturmak üzere seçilir.
- yılda, kış döneminde lider dalın 2 / 3’ü kesilerek ortada doruk dalı oluşturmak üzere bırakılır. Diğer ana dallar 40-45 cm’ den kesilerek kısaltılır.
- yılda, lider dal (doruk dalı) kısaltılır. Anadallar ve seçilen yan dalların gelişmesi için, diğer dallar çıkartılarak şekil oluşumu tamamlanır.
Taç şekli oluşturulduktan sonra her yıl düzenli olarak şeklin korunmasına yönelik kesimler yapılmalıdır. Taç içinde sıklık oluşturan, hastalanan ve yaralanan dallar çıkarılmalıdır. Bu budamalar aynı zamanda verim budamasını oluşturmaktadır.
Aşırı meyve tutumu olan ağaçlarda, alt dalların meyve yükü nedeniyle kırılmalarını önlemek için hereklerle desteklenmeleri gerekmektedir.
Trabzon Hurması budama: Goble Şekil Budaması
Goble şekil, değişik doruk dallı sisteme benzer şekilde oluşturulmakla birlikte en önemli farkı tacın ortasında doruk dalı bırakılmamasıdır.
Trabzon hurmaları, güneş yanıklıklarına duyarlı olduklarından aşırı ışıklanmanın olduğu yerlerde tacın dengeli oluşturulması çok daha büyük önem kazanmaktadır. Aksi halde meyvelerde güneş yanıklıkları meydana gelmektedir.
Prof. Dr. Muharrem ÖZCAN – Subtropik Meyveler