Dolar 32,3602
Euro 35,0056
Altın 2.325,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

Trabzon Hurması Budama Nasıl Yapılır?

Trabzon Hurması Budama Nasıl Yapılır?

Trabzon hurmalarında dikimi izleyen ilk üç yıl içinde şekil budaması yapılır. Bu amaçla trabzon hurması budama değişik doruk dallı (modifiye lider), goble, palmet ve değişik telli terbiye sistemleri uygulanabilmektedir. Bunlar içinde en fazla değişik doruk dallı ve goble şekil budamaları uygulanmaktadır.

Değişik Doruk Dallı Şekil Budaması

Değişik doruk dallı şekil oluşturmada yapılacak uygulamalar aşağıda yıllara göre sıralanmıştır.

Doruk dallı taç şeklinin oluşturulması için yapılması gerekenler
  1. yılda, toprak yüzeyinden 70 cm yukarıdan fidanların tepesi kesilir. İlkbaharda süren sürgünler arasından gövde üzerine 45-60 ’ lik açılarla dengeli dağılmış 3-5 dal, anadalları oluşturmak üzere seçilir.
  2. yılda, kış döneminde lider dalın 2 / 3’ü kesilerek ortada doruk dalı oluşturmak üzere bırakılır. Diğer ana dallar 40-45 cm’ den kesilerek kısaltılır.
  3. yılda, lider dal (doruk dalı) kısaltılır. Anadallar ve seçilen yan dalların gelişmesi için, diğer dallar çıkartılarak şekil oluşumu tamamlanır.

Taç şekli oluşturulduktan sonra her yıl düzenli olarak şeklin korunmasına yönelik kesimler yapılmalıdır. Taç içinde sıklık oluşturan, hastalanan ve yaralanan dallar çıkarılmalıdır. Bu budamalar aynı zamanda verim budamasını oluşturmaktadır.

Aşırı meyve tutumu olan ağaçlarda, alt dalların meyve yükü nedeniyle kırılmalarını önlemek için hereklerle desteklenmeleri gerekmektedir.

Trabzon Hurması budama: Goble Şekil Budaması

Goble şekil, değişik doruk dallı sisteme benzer şekilde oluşturulmakla birlikte en önemli farkı tacın ortasında doruk dalı bırakılmamasıdır.

Goble taç şeklinin oluşturulması için yapılması gerekenler

Trabzon hurmaları, güneş yanıklıklarına duyarlı olduklarından aşırı ışıklanmanın olduğu yerlerde tacın dengeli oluşturulması çok daha büyük önem kazanmaktadır. Aksi halde meyvelerde güneş yanıklıkları meydana gelmektedir.

Prof. Dr. Muharrem ÖZCAN – Subtropik Meyveler

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.