Dolar 34,2697
Euro 37,6430
Altın 2.887,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Çok Bulutlu

Yaprak Biti Nedir? Doğal Mücadele Yöntemi

Yaprak Biti Nedir? Doğal Mücadele Yöntemi

Latince karşılığı Hemiptera: Aphididae olan yaprak biti tüm bitkilerde görülebilmekte ve doğal ve kimyasal yöntemlerle mücadelesi mümkündür. Birçok üründe olduğu gibi meyve üretiminde de ürün miktarını sınırlayan hastalık, zararlı, yabancı ot vb. birçok etmen bulunmaktadır. Meyve zararlısı böcekler Hemiptera, Thysanoptera, Coleoptera, Diptera, Lepidoptera ve Hymenoptera takımları içerisinde yer almaktadır.

Bu zararlılar içerisinde Hemiptera takımında yer alan yaprakbitlerinin, bitkilerin sürgün, dal, yaprak, meyve, gövde ve köklerinde beslenerek ciddi zarar ve deformasyonlar oluşturdukları, salgıladıkları tatlı maddelerle bitkilerin kirlenmesine, tatlı maddelere yapışan toz ve burada gelişen funguslar nedeniyle de fumajin oluşumuna yol açtıkları; bu oluşumun ise, bitkilerin fotosentez ve solunum kapasitesini azalttığı ifade edilmektedir.

Ayrıca virüs ve benzeri organizmalara da vektörlük ederler ki, çoğu zaman bu şekildeki zararları, diğer zararlarından çok daha önemli olmaktadır. Yaprakbitlerinin bitkisel kökenli 370 virüsün %66’sını taşıdıkları belirtilmiştir.

Yaprak Biti, yaprakbiti

Aphididae familyasında yer alan önemli meyve zararlısı türleri

  • Aphis (Linnaeus), Dysaphis (Borner)
  • Hyalopterus (Koch), Myzus (Passerini)
  • Toxoptera (Koch)
  • Pterochloroides (Mordvilko)
  • Rhopalosiphum (Koch)

cinslerinde yer alırlar.

Bu cinsler içerisinden

  • Aphis pomi (De Geer) (Elma yeşil yaprakbiti)
  • Aphis citricola (van der Goot) (Turunçgil yeşil yaprakbiti)
  • saphis devecta (Walker) (Elma kırmızı gal yaprakbiti)
  • saphis plantaginea (Passerini) (Elma gri yaprakbiti)
  • Dysaphis pyri (Boyer de Fonscolombe) (Armut gri yaprakbiti)
  • Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Erik unlu yaprakbiti)
  • Myzus cerasi (Fabricius) (Kiraz siyah yaprakbiti)
  • Myzus persicae (Sulzer) (Şeftali yaprakbiti)
  • Toxoptera aurantii (Boyer de Fonscolombe) (Turunçgil siyah yaprakbiti)
  • Pterochloroides persicae (Cholodkovsky) (Şeftali gövde kanlıbiti)
  • Rhopalosiphum insertum (Walker) (Elma-ot yaprakbiti)

Yaprak Biti Ne Zaman Görülür?

yaprak biti popülasyonu; yaprakbitinin türüne, meyve ağaçlarının yaşına, budama, gübreleme vb. kültürel işlemlerinin yapılıp yapılmamasına, kimyasal kullanımına ve yönlere bağlı olmakla beraber, genellikle mayıs ayının ilk haftasından, haziran ayının sonuna kadar artmakta, temmuz ve ağustos aylarında oldukça azalmakta, eylül ayının ilk haftasında itibaren görülmeye başlanan kanatlı formlar ile kısa süreli bir yükseliş göstermekte, ekim ayında tekrar azalmakta ve kasım ayının ilk haftasına kadar yaprak bitlerinin meyve ağaçlarında bulunmakta olduğu bilinmektedir.

Yaprak Biti ile Doğal Mücadele Yöntemleri

Yaprak bitlerinin doğadaki düşmanı uğur böcekleridir. Çeşitli tarım ilaçlarının kullanımı, uğur böceği popülasyonunu azalttığından dolayı yaprak biti zararlısına daha çok rastlanmaktadır.

Yaprak Bitleri ile doğal mücadele yöntemlerinden birisi arap sabunu ile hazırlanan su karışımıdır. Arap sabunu su ile karıştırılıp sprey veya pompa ile bitkinin her yerine gelecek şekilde sıkıldığı zaman yaprak bitleri hareketsiz kalacak ve canlılıklarını yitirecektir .Tek seferde tamamen yok olmayacakları için birer gün arayla bu yöntem tekrarlanmalıdır.

Doğal İlaç Tarifi:

  • 1 litre su
  • 1 Kaşık Arap sabunu

Yapılan karışımın etkinliğini artırmak için pul biber, toz biber ve sarımsak eklenerek kullanılabilir.

Dikkat: Spreyleme uygulamasını güneşin dik açıyla geldiği öğlen saatlerinde değil, sabah ve ikindi saatlerinde yapmaya özen gösteriniz. Aksi takdirde bitkileriniz karışımdan yanabilir ve zarar görebilirler.

Türkiye’de bitki zararlısı bazı böceklerin doğal düşman listesi

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.