Dolar 34,1639
Euro 37,1300
Altın 2.937,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14 °C
Parçalı Bulutlu

Bitki Artıklarından Kompost Yapımı

14.12.2020
A+
A-
Bitki Artıklarından Kompost Yapımı

Evsel ve tarımsal organik atıkların (Bitkisel ve Hayvansal) geri kazanılması yani değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü bu atıklar kaybedilemeyecek düzeyde faydalı ve önemlidir.

Bitki artığı kompostları, iyi hazırlandıkları ve hızlı ayrışmayı sağlamak üzere yeterli miktarda azot, fosfor ve kireç kullanıldığı hallerde çok iyi bir organik madde kaynağıdırlar. Kompost materyali toprağa katıldığında, toprakta önemli miktarda organik madde oluşturur ve içerdiği bitki besin maddelerini bitkilere kolayca yarayacak şekilde serbest hale geçirmeye hazırdır.

Kompost; yaprak, saman, mısır sapları, topraktan sökülmüş bitkiler, biçilmiş çimler, budama atıkları gibi bitkisel atıkların bir çukur içinde; uygun nem, sıcaklık ve havalanma koşullarında çürümeye bırakılmasıyla oluşur.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 29/3/2014 tarihli ve 28956 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair” yönetmelikte kompost ‘Toprak Düzenleyiciler’ grubunda yer almaktadır.

BİTKİSEL ATIKLAR

  • Tarımsal Üretim Sonucunda Ortaya Çıkan Bitkisel Atıklar
  • Tarımsal Endüstri Atıkları (Tarıma Dayalı Üretim Yapan Endüstri
  • Tesisleri; Salça Fabrikası, Zeytinyağı Fabrikası, Şeker Fabrikası, Çay Fabrikası vb.)
  • Park ve Bahçe, Yeşil Alan Bakımları Sonucunda Ortaya Çıkan Bitkisel Atıklar
  • Bitkisel Mutfak Atıkları

Doğal bir proses olan kompost, organik maddenin bozunması yani ayrışması ile oluşmaktadır. Kompostlaştırma sürecinde, organik madde, stabil organik kütle oluşuncaya kadar önce artan hızda, daha sonra azalan hızda ayrışır. İkinci kademe sonrasında yavaş ayrışan organik maddeler stabilize olur ve olgunlaşırlar.

Kompost olgunluğu, kompostun toprağa uygulanarak tarımsal üretimde kullanılabilirliğini belirleyen önemli bir parametredir.

Kompost, gübre değildir. Gübre toprağa bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddesi kazandırırken kompost, toprak düzenleyici etkiye sahiptir.

Ancak kompost içerisine belli oranlarda bazı mineral elementler ayrışması esnasında ortaya çıkar ve ayrıca Azot, Fosfor, Potasyum ilavesi ile de üstün kalitede gübre eldesi mümkün olabilmektedir. Elde edilen bu gübrenin tarım alanlarına yararı tüm yapay (suni) gübrelerden daha fazladır.

Kompostlamaya Etki Eden Bazı Faktörler

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Sümeyye dedi ki:

    Çok güzel anlaşılır yazmışınız, emeğinize sağlık