Dolar 34,1747
Euro 37,1862
Altın 2.936,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14 °C
Parçalı Bulutlu

Yaban Mersini Faydaları

Yaban Mersini Faydaları

Doğal ortamda yetişen yaban mersininin polifenol içeriği ve antioksidan aktivitesi, tarımsal olarak yetiştirilenlere göre daha fazladır. Yaban mersini içinde bulunan en önemli polifenoller antosiyaninlerdir. Antosiyaninler antioksidan olarak kronik kalp hastalıklarının riskini azaltır, görsel aktiviteyi ve antiviral(virüs karşıtı) aktiviteyi geliştirmektedirler.

Yaban Mersini

Yaban mersini ile ilgili yapılan araştırmalarda yaban mersininin yüksek ORAC değerine sahip olduğu bulunmuştur. ORAC değeri yüksek, yani antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyvelerin tüketimi kansere karşı koruyucudur, damar sağlığını korur ve yaşlanmayı geciktirmektedir. Yabanmersini antosiyaninleri insan vücudunda değişime uğramadan emilir. Yabanmersinindeki antosiyaninlerin, serumun antioksidan kapasitesini arttırdığı görülmüştür.

Yaban Mersini

Yabanmersini polifenolleri beyin dokusuna ulaşma yeteneğine sahiptir. Antosiyaninler kanda birikmeyip hızla dokulara ulaşmaktadır. Yapılan araştırmalarda dokular arasında en yüksek antosiyanin içeriği beyinde bulunmuştur. Bunun sebebinin, kan-beyin ve retina-beyin bariyerlerini geçme kabiliyeti olduğu gösterilmiştir. Önemli miktarlarda antosiyanin, tüketimden birkaç dakika sonramemelilerin beynine ulaşmaktadır.

Yaban Mersini

Yaban mersini antosiyaninleri, korteks, beyincik, hipokampus ve striatum gibi öğrenme ve hafıza için önemli beyin bölgelerinde tespit edilmiştir 8-10 hafta boyunca yabanmersini takviyesi uygulanan deney hayvanları, kontrollerden daha iyi bir bilişsel performans göstermiştir.

Yaban Mersini

Prof. Dr. Zafer AYVAZ

ETİKETLER: ,
Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.