Dolar 32,3920
Euro 34,7866
Altın 2.434,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır?

Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır?

Kireç – Kükürt bulamacı olan halk arasında farklı isimlerle bilinen Kalsiyum polisülfit pestisit etkisi ilk kez 1802’de İngiltere’de keşfedilen insektisit, fungisit ve akarisit etkisi bilinen bir kimyasal karışımdır. Gülleci bulamacı nasıl yapılır ve nasıl uygulanır, sizler için tarifini detaylıca yazdık.

Gülleci Bulamacının 10.7 gibi yüksek bir pH derecesine sahip olduğu bilinmektedir. Bünyesindeki kükürt sayesinde hastalık ve bitki zararlıları ile iyi bir mücadele aracıdır.

Gülleci Bulamacı Faydaları Nedir?

Halk arasında Gülleci Bulamacı ya da Kaliforniya bulamacı olarak da bilinmektedir. Kabuklu bitlere, Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına ve Kara lekeye karşı etkili olduğu bilinmektedir. Çok yönlü etkiye sahip sentetik inorganik bir fungisit olarak sınıflandırılan kalsiyum polisülfit çevre açısından daha güvenli kabul edilmekte ve organik tarımda özellikle elmada karaleke, sert çekirdekli meyve ağaçlarında monilya gibi hastalıklara karşı kullanımına izin verilmektedir.

Mitokondrilerde sentezlenen enzimler üzerindeki etkisiyle funguslarda solunumu engellediği gibi elektron taşınımını engellemek suretiyle fungus sporlarının da ölümüne neden olmaktadır. Ayrıca hedef dışı organizmalar için zehirsiz veya orta derecede zehirlidir.

Ülkemizde yapılan bir araştırmada, nano formülasyonunun domateslerde Fusarium solgunluğu ve kurşuni küf hastalıklarına neden olan Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici ve Botrytis cinerea’nın in vitro misel gelişimi ve spor çimlenmesi üzerinde engelleyici etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

gülleci bulamacı nasıl yapılır, kaliforniya bulamacı, lime sulfur

Gülleci Bulamacı Hazırlanma Aşamaları

10 lt su,
3 kg kükürt,
1,5 kg Sönmemiş kireç veya 3 kg sönmüş kireç

Gülleci Bulamacının Yapılışı

  • Bir tenekeye, kükürt ve kireç dökülür. Üzerine su ilave edilir kireç su ile beraber sönmeye başlarken ısı açığa çıkar.
  • İyice karıştırdıktan ve kirecin sönmesi gerçekleştikten sonra ateşe konulup kaynatılır.
  • Kaynama sırasında karışım köpürür ve kabarır. Bu aşamada sürekli olarak karıştırmaya devam edilir. Eğer karıştırma yapılmazsa taşabilir. Kabarma durdurulamadığı zaman ocaktan kısa süreliğine indirilir ve kontrol altına alındığında kaynatmaya devam edilir.
  • Üzerinde çok ince bir köpük tabakası kalınca ateşten indirilip soğumaya bırakılır.
  • Soğutma işlemi gerçekleştikten sonra bulamacın tortusu dibe çöker. Daha sonra süzülerek tortudan arındırılmalıdır. Kabın dibinde kalan kireç ve kükürt tortusu alınmazsa dibini delebilir.
  • Kabın dibinde kalan tortu ise su ile karıştırılarak ağaçların gövdelerine sürülebilir veya toprağa karıştırılarak kullanılabilir. Kükürt aynı zamanda toprak pH ını düzenleyicidir ve kükürt içerdiği için haşereleri de kovucudur.
  • Elde edilen sıvı Gülleci bulamacı; kaliforniya bulamacı, Lime sulfur ve kalsiyum polisülfit olarak da bilinmektedir. oluşan alkali gülleci bulamacının pH değeri 10,7 civarında olur. Kokusu çok ağır olduğundan yapım aşamasında maske ve koruyucu gözlük kullanmanızı öneririz.
gülleci bulamacı nasıl yapılır


Gülleci Bulamacı Nerede Kullanılır?

  • Kabuklu bitler ve pamuk zararlıları ve küllenme ile mücadelede doğal bir mücadele aracıdır.
  • Damlamadan verilerek toprak düzenleyici olarak kullanılabilir.
  • Elma ve Armut ağacında kara leke oluşumunu önlemekte
  • Asmada mildiyo, bağ uyuzu, küllenme ve ölü kol hastalığı ile mücadelede
  • Ayvada bakteriyel yanıklık v.b hastalıkların önlenmesinde
  • Domateste yaprak küfü, kalsiyum eksikliği, kurşuni küf, külleme, bakteriyel yanıklık,
  • Zeytinde pamukçuk ve sürgün kuruması durumlarında.
  • Domates ve ayvada bakteriyel yanıklık, kurşuni küf ve yaprak küfü ile mücadelede

Gülleci bulamacı, Lime Sulfur, kalsiyum polisülfit, güllüce bulamacı, Kalifornia bulamacı, kireçli kükürt, gibi diğer isimlere de sahip olan, kükürt ve kireç karşımından elde edilen çözeltiye verilen isimdir.

Gülleci Bulamacı Ne Zaman Kullanılır dozajı nedir ?

İlkbahar ve yaz aylarında , topraktan ağaca doğru hareket eden zararlıların uzaklaşmasını ve gövdenin aşırı güneş ışınlarından etkilenerek yanmasını önleyerek olumlu yönde etki yapmaktadır. Ayrıca Gülleci Bulamacını hazırlaması sırasında dibinde oluşan tortunun ağacın gövdesine sürülmesi, kış mevsiminde ağacı sıcak tutacak ve don olayına karşı koruyucu etki sağlayacaktır.

1. Doz Uygulama

Ağaçların üzerinde Meyve varken uygulama yapılmaz. Gülleci bulamacı uygulama zamanı, yaprak döken meyve ağaçlarında aralık ayında uygulanır. İlk uygulamayı aralık ayında yaparsanız, hastalık ve zararlılarla mücadele ile birlikte don zararına karşı mücadele de etkili olacaktır.

Aralık ayında, soğuk bölgelerde, kullandığınız karışım için 100 lt suya 3 lt Gülleci Bulamacı kullanımı tavsiye edilir. Uygulama makinesi olarak arazinin büyüklüğüne bağlı olarak sırt pompası veya traktör pompası ile ilaçlama yapabilirsiniz.

2.Doz Uygulama

Şubat-Mart ayları arasında çiçeklenme öncesi ikinci uygulama 1,5 lt karışım 100 lt suya, Mart- Nisan aylarında 1 lt karışım 100 lt suya oranlarında kullanılabilir. 250ml bir sırt pompası için yeterli olacaktır. %1 veya %1,5 oranını geçmemekte fayda var.

gülleci bulamacı nasıl yapılır

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM
  1. Zeytinci dedi ki:

    GÜLLECİ BULAMACI

    Akarisit: örümcek öldürücü
    İnteksisit: böcek öldürücü
    Fungisit: fungal ve mantar öldürücü

    Tüm meyve ağaçları ve sebzelerde kullanabilirsiniz.Hastalık ve zararlılara karşı doğal bir mücadele yöntemidir. kış aylarında 100 lt suya 1.5 lt gülleci bulamacı koyularak atılır.yaz aylarında çiçeklenme dönemi hariç 100 lt ye 1 lt koyulur.

  2. güllece dedi ki:

    güllece bulamacını tarifinize göre uyguladım. incir ağaçlarındaki mantarlarda işe yaradı.

    1. Salih dedi ki:

      Merhaba
      İncirde hangi dönemlerde ve miktar olarak nekadar kullandınız ayrıca İncirde nasıl bir faydası oldu bilgi verebilirseniz çok memnun oluruz

      1. kaliforniya bulamacı dedi ki:

        incir ağaçlarının üzerinde bakımsızlıktan yeşil yosunumsu bakteriler oldukça fazlaydı ve gövdeyi kaplamaktaydı. 100 litre suya 2 litreye yakın bulamaç hazırlayarak özellikle ağacın gövdesine gelecek şekilde uyguladık. birkaç gün sonra ağaçların üzerindeki bakteriyel oluşumlar kuruyarak dökülmeye başladılar. uygulamayı ağaçlar yaprak döktükten sonra ve ilkbahar girişinde yine yapraksızken uyguladık.

        1. Salih dedi ki:

          Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

  3. kaliforniya dedi ki:

    Kaliforniya bulamacı olarak biliyoruz biz. Gülleci bulamacı raf ömrü 2-3 yıldır.

  4. İbrahim dedi ki:

    Kaynayan su buharlaşmıyor mu? Su ilavesi olmayacak mı?

    1. Muammer Topuz dedi ki:

      Hazırlarken göreceksiniz çok fazla buharlaşma ile kayıp olmuyor. Özellikle odun ateşinde 45 dk da yavaş yavaş kaynıyor. Üzerindeki köpük incelince hazır olduğunu anlıyorsunuz. Ara sıra karıştırmak önemli dibine çökenleri reaksiyona sokmak için. Çıkan buharı solumayın!