Dolar 34,2271
Euro 37,2249
Altın 2.994,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12 °C
Açık

Erguvan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

11.02.2021
A+
A-
Erguvan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Erguvan sözcüğü Farsça’dan gelir. Mor-pembe arası bir renk. Yaprakları kalp şeklindedir. Kışın yapraklarını döker. Enine boyuna gelişen, sık dallı, iyi gölge sağlayıcı bir ağaçtır. Boyu 12m yükselebilir, 10 metre alan kaplayabilir.

Türkiye doğal yaşam alanları Ege ve Akdeniz bölgeleri, Marmara kıyılar, Güneydoğu Anadolu.

Yurt dışı dağılımı Güney Afrika, Batı Asya, Ortadoğu, Avrupa, Avustralya, Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Güney Amerika.

erguvan gübresi

Erguvan İklim İsteği

Erguvanlar güneşli, açıklık, rüzgarlı yerleri sever. Kış soğuklarına -30°C dereceye kadar dayanabilir. İspanya’dan Afganistan’a kadar orta kuşak ülkelerinde doğal olarak yetişir. Farklı iklim türlerine de dayanıklıdır. Lavanta gibi çok fazla iklim ve toprak ayrımı yapmaz.

Erguvan Toprak İsteği

Toprak olarak pH nötr civarı topraklara uygundur. Derin ve suyu iyi süzdüren toprakta çok sağlıklı gelişir.

Kullanım ve Pazarlama

Taze çiçekleri ve yaprakları yenilebilir.

Kerestesi çok güzel cila kabul eder. Bu sebeple mobilya sanayisinde kaplama tahtası olarak kullanılır.

Permakültürde Erguvan

Kendine özgü rengi ile dikkat çekici ve bulunduğu yere bir kimlik kazandırma özelliği olan ağaç.

Çim alanlarda tek veya gruplar halinde kullanılır.

Arıları ve faydalı böcekleri çeker.

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.