Dolar 34,2697
Euro 37,6430
Altın 2.887,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Çok Bulutlu

Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kudret narı tek yıllık, sarılıcı aromatik bir bitkidir. Sıcak ve nemli iklim bölgelerinde uyumu güçlüdür. Uygun sıcaklık 20-25 0 C‘dir. Nisan–Mayıs aylarında tohum(direk ekim)veya fide olarak tarlaya ekimi yapılabilir. 1-1,5 ayda hasat olgunluğuna gelen meyvelerin taze olarak saklama süresi çok uzun olmadığından 1-2 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Ham meyve rengi yeşil olup hasat olgunluğunda turuncu renk almaktadır. Bahçe yetiştiriciliğine uygundur.

Ekim Derinliği3-4 cm
Yükseklik2-3 m
RenkTuruncu tonları
Ekim zamanıİlkbahar
TipiTek yıllık
Tahmini Çimlenme Günü20-25  gün

Momordica charantia tropikal bir tür olarak bilinen bitki, Türkiye’de çoğunlukla “Kudret Narı” ve daha az sıklıkla da “Acı Kavun” olarak tanınmaktadır. Geleneksel olarak kullanıldığı birçok hastalık bilinmekle birlikte, meyve yağı ve yaprak ekstreleri yara iyileştirmede harici tedavi olarak da kullanılmaktadır. Sağaltıcı etkisinin içeriğinde bulunan fazla sayıdaki bileşenden ileri geldiği düşünülmektedir. Momordica charantia A vitamini, C vitamini, demir, fosfor, çinko, saponin, polisakkarit, protein, triterpen, alkoloit, flavonoit, kinin, yağ asidi gibi sayısız bileşen içermektedir.

Kudret narı tek yıllık, sarılıcı aromatik bir bitkidir. Sıcak ve nemli iklim bölgelerinde uyumu güçlüdür. Uygun sıcaklık 20-25 0 C‘dir. Nisan–Mayıs aylarında tohum(direk ekim)veya fide olarak tarlaya ekimi yapılabilir

Kudret Narı Nasıl Yetiştirilir?

Bitki gün içinde en az 6 saat güneş ışığı görebileceği bir yerde bulunmalıdır. Güney bölgelerinde ise güneşin ve gölgenin tam ortasında bir noktada bulunması bitkinin gelişimi bakımından önemlidir.

Anavatanı Hindistan olan ancak Asya ve Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yetişen kudret narı ülkemizde de Bursa, Yalova gibi şehirlerde çokça üretilmektedir.

Tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle, gıda ve ilaç olarak yetiştirilen bir bitkidir.Tek yıllık , tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar.

Kudret narı sıcak ve nemli iklim koşullarında yetişebilen bir bitki olmaktadır. Türkiye’de en çok Bursa ve Yalova gibi yerlerde yetişmektedir. Kudret narının iklim tipi olarak Tropikal bölge meyvesi olduğundan denize yakın yerlerde ve uyumlu topraklarda kolaylıkla yetişmektedir.

Kudret narı iltihaba iyi gelir mi? Antienflamatuvar etkisi ile kudret narı, özellikle dolama tabir edilen zor iyileşen iltihaplanmalar için birebirdir. Bu bölgeye zeytinyağlı kudret narını sürüp bekletildiği vakit, zamanlar iltihabın kuruduğu görülür.

Kudret Narı Ne Zaman Ekilir?

Kudret Narı Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Kudret narı tohumu özellikle şubat aylarında ekimi yapılmaktadır.

Kudret Narı Tohumu Nasıl Çimlendirilir?

  • Kudret Narı Tohumu Nasıl Ekilir?
  • Kudret Narının tohumu çimlendirmesi kolay bir tohumdur.
  • Satın almış oldunuz kudret narı tohumlarını için su dolu bir kab içerisine tohum suyun dibine şekildeki gibi ininceye kadar bekletiniz.
  • 5. gün sonunda resimdeki gibi filizlenmeleri göreceksiniz.
https://drdogal.com/blog/kudret-nari-aci-kavun-ve-faydalari-momordica-charantia-l/

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.