Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14 °C
Parçalı Bulutlu

Topraksız Tarım Domates Nasıl Yetiştirilir?

Topraksız Tarım Domates Nasıl Yetiştirilir?

Topraksız Tarım Domates, hem ticari yetiştiriciler hem de ev bahçıvanları için topraksız tarımla yetiştirilen en popüler bitkidir. Evde yetiştirilen domateslerin marketlerde satılanlara göre daha lezzetli olduğu bilinir. Bunun nedeni, evde yetiştirilen domatesler iyice olgunlaşana kadar bitkinin üzerinde durular ve ticari bir yetiştirici ise daha uzun bir raf ömrüne sahip olması için iyice olgunlaşmadan önce onları toplayarak pazara sunar. Bu nedenle , daha iyi lezzet için kendi domateslerimizi topraksız tarım ile yetiştirme fikri oldukça popülerdir.

Topraksız tarım domates için tarlada yetiştirilen ürünlere kıyasla Hidroponik kullanmanın en büyük avantajı, genellikle hastalıklar, zararlı böcekler, tuzluluk ve drenaj sorunları olmadan topraktan izole şekilde yetiştiriciliğin yapılmasıdır. Hidroponik olarak yetiştirilen domatesler ayrıca iyi kalitede yüksek verimli mahsul elde etme özelliğine de sahiptir.

Topraksız Tarım Domates

Hidroponik Domates Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Topraksız ortamda bitki yetiştirildiği ve toprak ile bağ kesildiği için toprak kaynaklı hastalık ve zararlılar en aza inecek olsa bile domates bitkisi hastalık ve zararlılara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle çok nemli ortamlardan korumalı ve yapraklarının ıslak kalmamasına özen göstermeliyiz. aksi taktirde bakterilerin yapraklarda ve bitki gövdesinde çoğalmasının önüne geçemeyiz. Bitki yaprakları ıslakken yapraklara dokunmamalısınız bu zararlı sporların bitki üzerinde yayılmasına ve çoğalmasına neden olacaktır.

Domates bitkinizi mümkünse tam güneş alan bir yerde bulundurunuz, yarı gölge ve gölge alanlarda virüs ve bakteriler daha hızlı çoğalacaktır.

Bitkinin bulunduğu ortamda tütün ürünleri kullanmamaya çalışınız. bu bitkilerde mozaik virüsü olma olasılığını artırır.

Domates bitkisi kök çürüklüğüne karşı oldukça hassastır bu nedenle kök ortamında su ve besin drenajı iyi sağlanmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.

Böcek istilası da büyük bir sorun olabilir. Özellikle bitkinize hastalık bulaştırabilen yaprak bitleri. Yaprak bitlerinin yüzlerce farklı çeşidi bulunur ve hepsi domates bitkilerini sever. Özellikle taze bitki sürgünlerini severler ve yaprakların alt kısımlarına yumurta bırakarak bitkilerinizi istila etmeye başlarlar.  Yaprak bitlerinden doğal olarak ve böcek ilacı kullanmadan kurtulmanın en iyi yollarından biri Uğur Böceği kullanmaktır. Uğur böceği, yaprak bitlerinin doğal avcısıdır ve genellikle yaprak bitlerine ait yumurtaları yiyerek beslenirler. Uğur böceği ayrıca bitkilerinize hiçbir zarar vermez ve bahçede olması da oldukça faydalıdır. 

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Muharrem KARAKOÇ dedi ki:

    Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim ancak benim anlamadığım bir olay var ben bu işi balkonda yapacağım ama domatesler döllenme için arılara ihtiyaç duyar bu konuyu nasıl çözebiliriz

    1. tarimsalbilgi dedi ki:

      Rüzgar ve sinek gibi diğer canlılar bu konuda size yardımcı olacaktır. bunun sağlanamadığı durumlarda ince bir suluboya fırçası ile tozlaşmayı siz gerçekleştirebilirsiniz.