Dolar 32,4930
Euro 34,5426
Altın 2.497,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Az Bulutlu

Hoagland Besin Eriyiği Reçetesi

Hoagland Besin Eriyiği Reçetesi

Topraksız tarım görüşü ilk defa 1600 lü senelerin başında ortaya çıkmış, 1930 lu senelerde büyümeye başlamıştır. 1938 senesinden itibaren hoagland ve Arnon tarafından oluşturulmaya başlanan nebat gıda eriyik reçeteleri 1950 senesinde nihayet bulmuş ve günümüzde hala kullanılmakta olan neredeyse bu sistemin tüzüğü gibi kabul edilen hoagland gıda eriyiği reçetesi elde edilmiştir. Bir Hayli reçete olmasına rağmen hemen hemen hepsi aynı tarifi işaret etmektedir.

  • Azot                210 g
  • Fosfor             31g
  • Potasyum        234g
  • Magnezyum     48g
  • Kalsiyum         200g
  • Kükürt             64g
  • Demir              2,5g
  • Mangan           0,5g
  • Bor                  0,5g
  • Bakır               0,02g
  • Çinko              0,05g
  • Molibden         0,01g

236.1 gram Kalsiyun Nitrat – 1 litre suda çözülecek

101.1 g gram Potasyum Nitrat – 1 litre suda çözülecek

136.1 gram MKP – 1 litre suda çözülecek

 246.5 gram magnezyum sülfat – 1 litre suda çözülecek

2.8 gram Borik Asit, 1.8 gram Mangan Klorür, 0.2 gram Çinko Sülfat, 0.1 gram Bakır Sülfat, 0.025 gram Sodyum Molibdat iz elementlerinin tamamı 1 litre su içerisinde çözülecek.

Suyun pH sı 5,5 e getirildikten sonra 15g FEDTA ilave edip 1 litre suya ekleyin. Orjinal solüsyonda Demir Amonyum Sitrat bileşiği kullanılmış yalnızca burada modifiye yapıyoruz.

Kullanması ve uygulaması basit olması açısından FEDDHA ve FEDTA kullanıyoruz. FEDDHA son senelerde geliştirilen geniş pH aralığında çalışan bir şelat cinsidir. FEDDHA kullanılması gidişatında 41,6 gr %6 lık FEDDHA kullanılarak 1 litre içerisinde çözülmelidir.

Hazırlanması                                     1L Stok için

  1. Mono Potasyum Fosfat (KH2PO4)         1.0 ml
  2. Potasyum Nitrat (KNO3)                        5.0 ml
  3. Kalsiyum Nitrat [Ca(NO3)2•4H2O]          5.0 ml
  4. Magnezyum Sülfat (MgSO4•7H2O)        2.0 ml
  5. İz element solüsyonundan                       1 ml
  6. FEDDHA veya FEDTA                             1 ml

Karışımın tamamı 1 litre olacak şekilde ayarlandıktan sonra kullanıma hazırdır.

Anekdot: Stok çözeltilerde saf su veya kaynak suyu kullanılması çözeltilerin ömürünü uzatırken, elementlerin bozulmadan kalmasına destekçi olmaktadır.

Mehmet İŞLER
Ziraat yüksek mühendisi. bitki besleme alanında akademik kariyere sahip ve Türkiye ve afrika'da üretim süreçlerini yönetmiş ve uzun süredir topraksız tarım alanında çalışmaktadır. website aracılığıyla sizlere bilgi ve birikimlerini aktarmak ve türk tarımına katkı sunmayı amaçlanmaktadır. iletişim: mehmetisler@greenhouse.org.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sevda dedi ki:

    Merhaba, yukarda belirttiğiniz gibi makroları ayrı ayrı 1 litre hazırladım. Mikroları 1 lt olacak şekilde hazırladım. Benim aklım demir hazırlama kısmında karıştı. Benim elimde FeSO4*7H2O, EDTA-4Na ve EDDHA var. Bir paylaşımınızda edta yı KOH içinde çözün ve demir sülfatı ekleyin yazmışsınız. Onu yukardaki formül için kullanabilir miyim. Yada eddha kullanırsam nasıl hazırlamalıyım. Kutuda % 4.2 yazıyor ama içindekilerde demir %6 yazıyor. Yardım ederseniz memnun olurum.